Refill Toner

Ok! Ești un expert în refill cartușe de toner, ai experiență și te cunosc și clientii. Te și protejezi cu o mașina de curățat cartușe, pentru că sănătatea este foarte importantă!

Dar ai o problemă, și una destul de mare: clientul acela mare care are răspândite la toate magazinele sale din țară câte 2,3 imprimante de același fel și care vrea sa facă refill la cartușe cu un singur furnizor ca să-și securizeze calitatea refill-ului, client pe care de 3 ani te chinui să-l convingi să lucreze cu tine, acum s-a hotărât: are de încărcat câte 80 de cartușe pe lună și le vrea gata în 5 zile de când ți le-a adus.

Frumoasă provocare, nu ? Cum o rezolvi? Ai să torni cu bidonul de 1 kg praful de toner în fiecare cartus sau poate te vei gândi la o mașină, la care să pui sacul de toner într-un recipient special și din el sa extragă exact cantitatea de toner necesară pentru fiecare cartus în mai puțin de 1 minut?

Ce sunt mașinile de refill toner?

Manipularea tonerului este o treabă destul de anevoioasă. Tonerul utilizat în imprimantele cu tehnologie laser este un praf pe bază de carbon, ferită și polimeri, toate aceste materiale fiind combinate într-o particulă nu mai mare de câțiva microni de mm. Dimensiunea aceasta extrem de mică fac din toner un praf extrem de ușor și volatil, astfel încât operațiunea de încărcare a cartușelor de toner să fie dificilă. De ce? La turnarea prafului în recipientul de toner (cartuș) acesta se răspândește foarte ușor în aer, dar nu numai. Fiind foarte fin, se depune pe haine, pe bancul de lucru, în încăperea în care lucrăm și cel mai grav … în plămâni! 

Mașinile de refill toner din gama SensoMatic ™ sunt incinte închise sau semideschise, în care umplerea cartușelor se face în mod controlat, printr-o tehnologie vacuumatică ce extrage tonerul din recipientul de toner și-l introduce în cartușul de toner. Recipientul de toner este un bidon de toner de 1kg (mini hoper), sau un cilindru special din plexiglas pentru cantități de pana în 10 kg toner Bk sau 5 kg de toner color (standard hopers) sau recipiente speciale din otel pentru capacități de 30 kg de toner Bk, sau 15 kg de toner color (maxi hopers). Ușa frontală dotată cu geamul de plexiglas transparent, lampa LED ce iluminează incinta, precum și celula de cântărire – toate acestea fac ca operațiunea de încărcare să fie ușoară, predictibilă și user friendly. Cum se face încărcarea, veți întreba?

Vacuumul creat în interiorul incintei, numit camera de vacuum sau direct în interiorul cartusului (în cazul cartușelor laser color) atrage praful de toner din recipientul special prevăzut mai sus și-l introduce în cartuș. Aici, o celula de cântărire ne va indica pe un computer-afișaj digital, cu precizie de 1 g, cantitatea de toner ce a fost introdusă în cartuș. Computerul-afișaj ne va ajuta să facem diferența dintre mașinile de refill:

– dacă operatorul de refill urmărește direct cantitatea introdusă în cartușul de toner, poate opri încărcarea la atingerea cantității dorite – în acest caz mașina are indicativul M – Manual Refill System

– dacă se dorește automatizarea procesului, computerul-afișaj digital se alege dintre acelea care au posibilitatea setării unei valori prestabilite de toner ce trebuie încărcată în cartuș, se pornește procesul de refill și la atingerea valorii prestabilite, mașina se oprește automat și semnalizează acustic și luminos faptul ca s-a terminat încărcarea. În acest caz mașina are indicativul de A – Automatic Refill System, și evident este mai scumpă.

Cum se face refill-ul cartușelor de toner în prezent?

Majoritatea tehnicienilor ce se ocupă cu refill-ul cartușelor de toner folosește un cantar de bucătărie pentru e evidenția cantitatea de toner introdusa în cartuș și o pâlnie. Dacă există și o stație de curățare toner din gama Senso™, atunci operatorul este protejat din punct de vedere al sănătății. Dacă nu, atunci camera în care se face refill-ul va deveni din ce în ce mai „curată” pe măsură ce se fac refill-uri mai multe. De plămâni ce să mai vorbim?

De ce ai alege o mașină refill toner?

Așa cum am mai spus, mașinile de refill toner se utilizează când cantitatea de refill ce trebuie efectuată pe zi sau pe lună este destul de mare sau cartușele încărcate trebuie livrate într-un timp scurt. De aceea se prefera mașina de refill din gama Sensomatic, deoarece se automatizeaza procesul de refill cu toner din recipientul de toner. Mașina de refill toner din gama SensoMatic Multi-Line îmbinată cu o mașina de curățare cartușe de tipul Senso RC sau Senso RC-Light sau Senso Toner formează mașina de refill toner completă, SensoMatic RC  ( M- Manual Refill System ) sau Sensomatic ULTIMATE (A- Automatic Refill System) mașina de refill completă ce cuprind pe lângă cabinetul de curățare cartușe și mașina de refill a acestora cu toner direct din recipientul de refill (fie că este mini Hoper, Standard Hoper sau Maxi Hoper)

Avantajele utilizării unei mașini de refill toner

– primul avantaj și cel mai important este protecția operatorului ce efectuează operațiunea de refill. După cum am văzut praful extrem de fin pătrunde peste tot, pe haine, în atelier și din păcate și în plămânii celui ce face această operațiune. De ce este important? Pentru ca tratamentul medical și chiar o operație de plămâni este cu mult mai costisitoare decât mașina în sine. Ultimele evenimente medicale din lume, ne arată că sistemul imunitar este cea mai prețioasă avere a fiecăruia dintre noi în fața bolii. Se poate face refill și fără mașina de curățat cartușe? Evident! Întrebarea este: cine își asumă riscul degradării sănătății?

– al doilea avantaj, care nu este atât de evident ca primul, este faptul că o mașină de acest fel, pe lângă protecție oferă și organizarea operațiunii în sine, deoarece totul se face într-un singur loc, tonerul se depozitează și se manipulează ușor, la mașina pot lucra mai mulți operatori și nu în ultimul rând spațiul de lucru se păstrează curat evitându-se cheltuielile de igienizare și curățare a atelierului. 

– tot procesul de refill este organizat într-un singur loc, tonerul se depozitează și se manipulează ușor, la mașina pot lucra mai mulți operatori

– spațiul de lucru se păstrează curat evitându-se cheltuielile de igienizare și curățare a atelierului. 

– operațiunea de încărcare a cartuselor de toner cu toner din recipient este complet automatizată, nu trebuie introdus decât tonerul în recipientul specializat și pornita mașina

– mașinile complete de refill ( SensoMatic RC sau SensoMatic ULTIMATE) au și toate avantajele conferite de o mașina de curățare cartușe: sistem de colectare a tonerului rezidual,  existența filtrelor de mare capacitate și de mare precizie face ca această activitate să fie „safe” din punct de vedere al protejării mediului, în stația de curățare cartușe, se pot curăța prin jetul de aer (mașina este dotată standard cu un pistol de aer) și alte echipamente care „suferă” de depunerea prafului: calculatoare, servere, imprimante, echipamente IT, etc.

Intrebari frecvente