Curatare cartuse toner

Cine a făcut un refill de cartuș de toner știe!

Praf de toner până în tavan, pe masa de lucru și dacă ai nenorocul să scapi pâlnia de la bidonul de toner în timpul operațiunii, ești un om fericit. Știți vorba cântecului: Ți-a ieșit coșaru-n drum/ Și-o să ai ce vrei de acum / Griji, nevoi, necaz, durere / Se vor duce ca un fum”.

Vrei sa eviți povestea cu coșarul?

Ce sunt mașinile de curățare toner (toner workstation)?

Manipularea tonerului este o treabă destul de anevoioasă. Tonerul utilizat în imprimantele cu tehnologie laser este un praf pe bază de carbon, ferită și polimeri, toate aceste materiale fiind combinate într-o particulă nu mai mare de câțiva microni de mm. Dimensiunea aceasta extrem de mică fac din toner un praf extrem de ușor și volatil, astfel încât operațiunea de încărcare a cartușelor de toner să fie dificilă. De ce? La turnarea prafului în recipientul de toner (cartuș) acesta se răspândește foarte ușor în aer, dar nu numai. Fiind foarte fin, se depune pe haine, pe bancul de lucru, în încăperea în care lucrăm și cel mai grav … în plămâni! 

Mașinile de curățat toner (toner workstation) sunt incinte închise, în care umplerea cartușelor se face în mod controlat, într-o zonă închisă unde intră doar mâinile operatorului ce încarcă cartușul. Ușa frontală glisabilă, geamul de plexiglas transparent, lampa LED ce iluminează incinta – toate acestea fac ca operațiunea de încărcare să fie ușoară, predictibilă și user friendly. Cum ești protejat, veți întreba?

Un ventilator cu mare putere vacuumatică, trage aerul dinspre utilizator, îl trece printr-un sistem de filtrare complex – format din 1 set de filtre protective și 1 filtru de mare capacitate – și îl scoate afară din încăpere perfect curat, filtrat, fără nicio urmă de praf de toner. Praful de toner este reținut în filtre pe care le vom schimba o dată la 2…5 ani. Mai mult, mașina are în dotare standard un pistol de aer alimentat de un compresor, care face ca operațiunea de curățare să fie incredibil de eficientă, mult mai bună decât utilizarea unui aspirator, fie el și unul specializat pentru toner.

Cum se face refill-ul cartușelor de toner în prezent?

Majoritatea tehnicienilor ce se ocupă cu refill-ul cartușelor de toner folosește o șurubelniță Philips în cruce și un banc de lucru – care poate fi și o masă. Cei mai sofisticați folosesc și un aspirator de toner specializat și alte unelte adiționale care ușurează munca operatorului. Munca operatorului este aceeași și într-un caz și în altul.

Ce diferă, veți întreba? Protecția celui ce lucrează!

E important? Noi zicem că da, protecția contează!

De ce ai alege o mașină curățare toner (toner workstation)?

Așa cum am mai spus, mașinile de curățare toner (toner workstation) au două avantaje importante față de neutilizarea lor:

– primul avantaj și cel mai important este protecția operatorului ce efectuează operațiunea de refill. După cum am văzut praful extrem de fin pătrunde peste tot, pe haine, în atelier și din păcate și în plămânii celui ce face această operațiune. De ce este important? Pentru ca tratamentul medical și chiar o operație de plămâni este cu mult mai costisitoare decât mașina în sine. Ultimele evenimente medicale din lume, ne arată că sistemul imunitar este cea mai prețioasă avere a fiecăruia dintre noi în fața bolii. Se poate face refill și fără mașina de curățat cartușe? Evident! Întrebarea este: cine își asumă riscul degradării sănătății?

– al doilea avantaj, care nu este atât de evident ca primul, este faptul că o mașină de acest fel, pe lângă protecție oferă și organizarea operațiunii în sine, deoarece totul se face într-un singur loc, tonerul se depozitează și se manipulează ușor, la mașina pot lucra mai mulți operatori și nu în ultimul rând spațiul de lucru se păstrează curat evitându-se cheltuielile de igienizare și curățare a atelierului. 

Avantajele utilizării unei mașini de curățare toner (toner workstation)

– protecția sănătății operatorului este cel mai important avantaj, dar nu singurul

– tot procesul de refill este organizat într-un singur loc, tonerul se depozitează și se manipulează ușor, la mașina pot lucra mai mulți operatori

– spațiul de lucru se păstrează curat evitându-se cheltuielile de igienizare și curățare a atelierului. 

– mașina conține un sistem de colectare a tonerului rezidual (e bine de știut că nu tot praful de toner se depune pe hârtia tipărită, cam 10% se colectează împreună cu praful de hârtie și cu alte reziduuri într-un compartiment al cartușului, ceea ce formează tonerul rezidual). Acest toner rezidual trebuie eliminat din cartuș și apoi reciclat. Sistemul de colectare face posibilă colectarea tonerului rezidual într-un recipient (sac menajer de 80…120litri) o dată la câteva luni, și predarea lui către o firmă specializată de reciclare deșeuri periculoase, așa cum este considerat praful de toner

– existența filtrelor de mare capacitate și de mare precizie (filtrele pot reține particule de câțiva microni) face ca această activitate să fie „safe” din punct de vedere al protejării mediului și a autorizării activității din partea organismelor de reglementare a impactului asupra mediului

– în mașina de curățare cartușe, se pot curăța prin jetul de aer (mașina este dotată standard cu un pistol de aer) și alte echipamente care „suferă” de depunerea prafului: calculatoare, servere, imprimante, echipamente IT, etc.

Intrebari frecvente